Portada > Actualitat > Notícies > L’EAIA del Vallès Occidental inicia de nou el programa "Caminar en família" per facilitar la reunificació de famílies amb infants tutelats

L’EAIA del Vallès Occidental inicia de nou el programa "Caminar en família" per facilitar la reunificació de famílies amb infants tutelats

11/05/2018

L’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Vallès Occidental ha començat a implementar de nou el programa "Caminar en família" aquest mes d’abril. L’objectiu principal és facilitar el retorn dels nens i nenes tutelats amb els seus progenitors el més aviat possible i sostenir la reunificació familiar un cop estan a casa. El programa s’està implementant per primera vegada de manera conjunta amb l’EAIA de Sabadell i Terrassa. Un total de 15 famílies de la comarca ja s’hi han pogut acollir, de les quals 5 pertanyen a l’EAIA del Vallès Occidental.

Aquest mes d’abril, l’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Vallès Occidental ha començat a implementar el programa "Caminar en família" juntament amb l’EAIA de Sabadell i Terrassa. El programa té l’objectiu d’ ajudar a les famílies amb fills i filles d’entre 8 i 16 anys que es troben acollits en família o centre residencial, i que tenen un pronòstic de reunificació amb els seus pares i mares.  S’ha començat amb la implementació dels mòduls 1 i 2 del programa, on es treballa la consciència de la mesura de protecció i l’aprofitament de les visites familiars. Estan participant en el programa un total de 15 famílies de la comarca, 5 de les quals pertanyen a l’EAIA del Vallès Occidental. El programa finalitzarà a finals del mes de maig i la valoració està sent molt positiva.

El 2017 va ser el primer any que l’EAIA del Vallès Occidental va començar a treballar amb aquest programa d’intervenció grupal, concretament durant els mesos de febrer i març. Van participar un total de 15 famílies dels municipis de Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Terrassa, Sant Llorenç Savall, Rubí i Badia del Vallès. Arrel d’aquesta primera presa de contacte, es va acordar continuar amb el procés d’implementació aquest 2018 donat que la valoració dels pares i mares, dels professionals del CRAE i els propis infants va ser molt positiva.

"Caminar en família": un instrument per a famílies i professionals

El programa "Caminar en família" és un instrument perquè els professionals puguin oferir un recurs grupal a les famílies en els diferents moments del procés d’acollida. Durant la fase inicial, per afavorir l’acceptació de la mesura de separació en pares i fills; a la fase mitja, per mantenir el vincle afectiu en les visites i els contactes entre pares i fills; i en la fase final, per permetre la preparació de la tornada a casa i un retorn dels fills amb garanties d’èxit.

S’utilitza la metodologia grupal per transmetre estratègies efectives per afrontar els problemes quotidians. També es vol afavorir l’anàlisi de les pròpies actituds així com compartir-les amb altres persones en la mateixa situació. D’altra banda, es proporciona una xarxa de suport i ajuda per tal que les famílies comprenguin les diferents perspectives de la situació: sessions per pares i mares, sessions amb fills i filles i sessions conjuntes amb la resta de famílies.

El programa s’organitza en 5 mòduls de 3 sessions cadascun, ajustats als diferents moments del procés de reunificació. Els tres primers mòduls es porten a terme abans del moment de la tornada a casa i els dos últims a posteriori. Una de les característiques del programa és la flexibilitat que permet la seva implementació, i la utilització d’estratègies que s’utilitzen per la realització de les activitats com vídeos de testimonis, fantasia guiada, escultura i jocs de rol entre altres.

Grup d’Investigació en Intervencions Socioeducatives en la Infància i la Joventut

El projecte ha nascut en el marc del Grup d’Investigació en Intervencions Socioeducatives en la Infància i la Joventut de la Universitat de Barcelona, en el qual participa l’EAIA del Vallès Occidental. Aquest grup vol contribuir a l’avanç del coneixement i a la creació de marcs de referència científics per transformar-los en recursos per a l’acció socioeducativa en la infància i les famílies en situació de vulnerabilitat.

Arxivat a: General
Imatge del programa Caminar en família

Arxius adjunts