Portada > Actualitat > Notícies > El Vallès Occidental explora la viabilitat i propostes de millora de diferents models de garantia de rendes

El Vallès Occidental explora la viabilitat i propostes de millora de diferents models de garantia de rendes

06/04/2018

Aquesta setmana s’ha constituït el Grup de treball de garantia de rendes de la Comissió mixta d’observació de la pobresa i les desigualtats al Vallès Occidental impulsat per l’Observatori Comarcal. Hi han participat representats dels Serveis Socials dels ajuntaments de Terrassa, Sabadell, Sant Cugat del Vallès i de l’Àrea Bàsica comarcal i les entitats socials Creu Roja i Càritas, que han compartit taula de debat amb experts investigadors en la matèria provinents de l’Ajuntament de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona i Universitat Pompeu Fabra. Així s’ha combinat la visió més acadèmica amb les dels professionals ocupats de l’atenció directa a les persones en situació de pobresa.

Aquesta primera sessió del grup de treball va girar entorn a 3 models de garantia de rendes: l’actual Renda Garantia de Ciutadania (RGC), una RGC millorada i la Renda Bàsica Universal. El debat s’ha centrat sobre: la possible ampliació de la cobertura, la condicionalitat lligada a la disponibilitat per treballar, la compatibilitat de la RGC amb les rendes del treball, així com el rol i la coordinació dels serveis d’ocupació i dels serveis socials locals.

Els recull de les diferents opinions expressades s’integrarà en l’Estudi Renda bàsica de ciutadania: models d’implementació i escenaris pel Vallès Occidental, impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental i del qual ja es va celebrar una primera jornada de sensibilització el passat dia 2 de març.

Actuacions per reduir la pobresa i les desigualtats

La Comissió Mixta d’Observació Permanent de la Pobresa i les Desigualtats del Vallès Occidental té l’objectiu de treballar pels drets i les oportunitats de tothom, fer front a la pobresa i reduir les desigualtats. Està formada per diferents agents públics i privats que actuen i tenen coneixement en l’àmbit de les desigualtats i la pobresa, i actualment està desenvolupant un Pla de treball pels anys 2018 – 2019.

Des de la comissió s’estan desenvolupant treballs entorn a l’estudi en curs “Renda Bàsica de Ciutadania: models d’implementació i escenaris del Vallès Occidental”. Aquest instrument pretén situar la temàtica a l’agenda local de la comarca, explorar nous models de garantia de rendes existents, estimar els escenaris d’implementació de tres models de garantia de rendes a la comarca, fer el seguiment de l’actual RGC de Catalunya a la comarca i activar la participació territorial de forma permanent.

També s’està elaborant un Mapa de recursos contra la pobresa i la desigualtat, per identificar i quantificar els recursos públics i privats dedicats a cobrir les necessitats bàsiques de la població de la comarca, com l’habitatge digne, alimentació i higiene suficients i l’accés a l’energia.

Cal posar en valor el projecte estratègic del Salari Mínim Comarcal, ja que l’èxit d’un nou model de renda garantida requereix d’un mercat laboral de qualitat. L’objectiu és fer l’administració local del Vallès Occidental un motor de l’aplicació d’aquest salari mínim, amb un llindar de 1.071€ en les retribucions dels treballadors/es i en les contractacions dels serveis externs.

Arxivat a: General
Consitució del grup de garantia de rendes

Arxius adjunts