Portada > Actualitat > Notícies > S’adjudica la concessió administrativa de la gestió del Servei públic comarcal de Biomassa forestal

S’adjudica la concessió administrativa de la gestió del Servei públic comarcal de Biomassa forestal

11/12/2017

El Consell Comarcal ha adjudicat recentment el contracte mitjançant concessió administrativa, de la gestió del "Servei Públic Comarcal de Biomassa Forestal", a favor de la UTE COMSA RENOVABLES,S.L.U./COMERCIAL VALLESANA DE SUMINISTROS,S.A. Aquesta concessionària serà l’encarregada de gestionar el nou Centre Logístic de Biomassa i les dues calderes instal•lades al Consorci Sanitari de Terrassa i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB, edifici SAF). Es preveu que a principis de 2018 puguin posar-se en marxa aquests equipaments i es completi l’entrada en funcionament de tot el servei.

La concessió del Servei Comarcal de Biomassa pot suposar, en un principi, la producció de 3.000 tones anuals d’estella per a les dues calderes de la UAB i el CST.  S’estima que un 80% de la producció serà per la Caldera del Consorci Sociosanitari de Terrassa i el 20% per la caldera de la UAB.  El Centre logístic, però té una capacitat màxima de producció de 6.600 tones anuals d’estella. Les 3.600 tones restants, es vendran a d’altres calderes públiques o privades que compleixin amb els paràmetres previstos, signant el corresponent conveni d’alta d’usuari del servei comarcal.

El projecte Boscos del Vallès

El Projecte “Boscos del Vallès” cerca la valorització i explotació biomassa forestal com a mesura de prevenció d’incendis. Com a fruit ha donat la creació d’un nou Servei Públic Comarcal. En el marc d’aquest s’ha impulsat la construcció de dues calderes de biomassa (CST i UAB) i d’un Centre Logístic.

El Vallès Occidental compta amb 32.795 hectàrees de superfície forestal, un 90% de la qual és superfície arbrada. Val a dir que majoritàriament es tracta de superfície de pi blanc, que ocupa 21.500 hectàrees. El creixement vegetatiu del pi blanc està estimat en 40.000 tones anuals de fusta en rol, equivalent a 25.000 tones/any d’estella.

Aquest projecte és promogut pel Consell Comarcal del Vallès Occidental i els ajuntaments de la comarca. Va néixer el 2013 amb l’objectiu de reduir el risc d’incendis forestals, a través de la dinamització del mercat de compravenda de biomassa forestal primària per a usos tèrmics. El seu objectiu és augmentar la gestió forestal sostenible, especialment dels boscos privats que són un 89% dels existents a la comarca. Té a més, importants beneficis en reducció d’emissions de CO2, en contraposició al cicle de carboni dels combustibles fòssils substituïts, i sobre la creació d’ocupació i el desenvolupament local. L’estratègia treballa sobre la reducció dels elevats costos que té la producció de l’estella a la comarca, a través d’inversió pública i del foment de la mobilització i la valorització de la fusta forestal.

Arxivat a: General
Centre Logístic de Biomassa Forestal del Vallès Occidental