Portada > Actualitat > Notícies > Èxit del projecte de prevenció sanitària amb 450 nens i nenes de Senegal

Èxit del projecte de prevenció sanitària amb 450 nens i nenes de Senegal

24/11/2017

Una expedició formada per cinc tècnics i tècniques del Consell Comarcal han treballat les dues darreres setmanes a Missirah, al Senegal, i han portat a terme el projecte de cooperació “Avant de manger, je me lave les mains”. Aquest projecte ha permès fer una intervenció directa amb 450 nens i nenes de la comunitat rural de Missirah. S’ha treballat amb infants d’entre 6 i 8 anys de tres escoles diferents.

La delegació del personal tècnic del Consell Comarcal que ha participat d’aquest programa valora molt positivament aquesta iniciativa del Consell. Les persones que s’han desplaçat fins el Senegal expliquen que “el programa ha estat molt ben acollit per la comunitat de Missirah i les activitats programades han estat del tot encertades per  aconseguir traslladar el missatge de la importància de rentar-se les mans abans de menjar, com a mètode per evitar malalties infeccioses i respiratòries i per tant, com una millora de la salut.

A més, s’ha aconseguit arribar no només als infants, sinó també a les seves famílies i al col·lectiu de professors i professores que han manifestat la voluntat de mantenir la sensibilització i les activitats en aquest àmbit en la mesura que els recursos que disposin els ho permetin”.

El projecte ha comptat amb la col·laboració de les empreses CASSA i SOREA, amb qui el Consell Comarcal va signar un conveni de col·laboració el mes d’octubre. CASSA i SOREA han fet possible la distribució de 500 samarretes entre els nens i les nenes i el mateix professorat de les tres escoles de Missirah, el disseny, la creació i impressió d’una mascota i el missatge del projecte.

Intervenció directe sobre el terreny

L’equip tècnic del projecte ha desenvolupat sobre el terreny les diferents activitats que prèviament havia dissenyat. Cada activitat reforçava el missatge de la importància que rentar-se les mans, especialment abans de menjar i després d’anar al lavabo, pot evitar moltes malalties infeccioses de caràcter digestives i respiratòries, i per tant molts problemes de salut. No oblidem que, segons les seves costums, les mans són el seu utilitari a l’hora de menjar.

S’han treballat a classe, el perquè cal rentar-se les mans, el com i la importància del sabó més enllà de l’aigua i els moment claus, abans de menjar i després del lavabo. Una de les activitats més ben acollides va ser la del taller d’estampació de samarretes. També es van fer activitats pedagògiques, com un mural que perdurarà a classe tot el curs.

Nou model de cooperació internacional

La iniciativa del projecte de cooperació internacional “Avant de manger, je me lave les mains”, va sorgir dels pressupostos participatius 2017, presentat per un col·lectiu de treballadors i treballadores del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Des de la gerència del Consell es va fer una crida entre els treballadors i treballadores interessats en viatjar al Senegal per tal de portar a terme el projecte directament. Fruit d’aquesta petició, cinc persones van ser les escollides per a intervenir directament sobre el territori, valorant els coneixements de la llengua francesa, el tracte i coneixement dels infants i del territori.

El govern del consell comarcal va assumir aquesta iniciativa com a pròpia, amb el pressupost destinat a Cooperació Internacional, iniciant d'aquesta manera, una nova forma de fer cooperació, amb una intervenció directa i amb un projecte nascut de l'interès del personal de la casa. El Programa d’Actuació Comarcal del Vallès Occidental 2016-2020, preveu en el seu eix 1 “Cohesió Social i Qualitat de Vida” la participació en projectes de co-desenvolupament.

Lligam del Vallès amb el Senegal

La Regió de Tambacounda (Senegal) té un lligam amb el Vallès Occidental. El 2016, al  Vallès Occidental hi havien censats un total  de 2.084 persones d’origen senegalès, de les quals 1.603 són homes i 481 són dones.  Més del 50%  d’aquesta població es concentra a la ciutat de Terrassa  (1.165 persones censades) i la resta majoritàriament entre les ciutats de Sabadell, Cerdanyola, Ripollet, Rubí i Barberà del Vallès. D’aquest total de persones d’origen senegalès censades als municipis de la comarca, un 65% són originàries de la regió de Tambacounda i també de la comunitat Rural de Missirah. Un flux migratori que es correspon amb l’agregació de persones en els municipis de la comarca atenent vincles familiars i d’amistat.

El Vallès Oriental també té censades milers persones del Senegal. Per això, la voluntat del govern del Consell Comarcal del Vallès Occidental  és treballar la cooperació tècnica i directa conjuntament amb el Vallès Oriental que subscriu, encara amb més població, els criteris de representació que te aquest àmbit territorial del Senegal als Vallesos.

 

Arxivat a: General
Una de les activitats realitzades a les escoles
Intervenció directe del personal del Consell a les escoles de la comunitat
Equip del Consell Comarcal al Senegal

Arxius adjunts