Portada > Actualitat > Notícies > La Mesa de la formació pel treball realitza tres tallers monogràfics per avançar en la identificació de propostes de millora

La Mesa de la formació pel treball realitza tres tallers monogràfics per avançar en la identificació de propostes de millora

21/11/2017

La Mesa de la formació és una de les mesures del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental. Actualment està elaborant una diagnosi estratègica focalitzada en tres àmbits específics: la connexió entre els alumnes, l’empresa i els centres formatius, la química (transformació de plàstics) i l’energia i l’aigua. Recentment s'han realitzat tres tallers per abordar aquests àmbits. Tota la informació recollida als tallers s’incorporarà a les altres actuacions en curs de la diagnosi, com entrevistes individuals i qüestionaris a alumnes que han realitzat pràctiques formatives en el sector industrial. Aquesta diagnosi neix amb vocació de rèplica i pretén promoure la participació dels diferents professionals i experts de l’ecosistema territorial de la formació i l’empresa.

Els tres temes a abordar es van consensuar amb els diferents agents participants a la Mesa de la Formació pel Treball. La mesura està liderada pels sindicats UGT i CCOO i en formen part les patronals, cambres de comerç, ajuntaments, consells locals de la formació i  Generalitat de Catalunya; també compta amb el suport tècnic del centre tecnològic EURECAT. Tots tres tallers es van realitzar durant la setmana del 13 de novembre en diferents ubicacions de la comarca.

El passat divendres 17 de novembre es va realitzar a la seu de Pimec-Sabadell, el darrer dels tallers monogràfics, que abordava la connexió entre població activa, empresa i serveis de formació. Va comptar amb representants de la patronal que acollia el taller, empreses, docents i alumnes. Un dels elements claus més repetits va ser la necessitat del foment de les vocacions industrials, que facilitaria un major interès de la societat i la població activa en qualificar-se en aquest sector, i això permetria millorar la qualitat de la formació i pràctiques a l’empresa.

El 15 de novembre va tenir lloc el segon taller a la seu de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, vinculat a l’àmbit de la transformació de plàstics. Hi van assistir empreses del sector, representants de centres de formació professional reglada i ocupacional, tècnics del projecte d’Ocupació a la Indústria “Fent Xarxa” liderat per l’Ajuntament de Terrassa, i representants del món de la recerca i l’ensenyament universitari. Entre altres aspectes es va assenyalar que les empreses han de ser molt proactives en l’impuls de la formació, doncs algunes necessitats formatives requereixen d’un elevat grau d’especificitat i requeriments, fet que passa per impulsar la formació a mida i la cerca de professional docent molt especialitzat, sovint, difícil de trobar.

El primer taller es va fer el 13 de novembre a la seu de l’Ajuntament de Ripollet, per abordar la temàtica d’Energia i Aigua. Hi van assistir empreses, el Gremi d’Instal·ladors i Pimes del Metall, representants tècnics de l’Ajuntament de Ripollet i professionals del món de la recerca i l’ensenyament. Es va destacar la necessitat d’un relleu generacional, la necessitat d’introduir en les ocupacions, fins i tot més clàssiques, criteris d’eficiència energètica, i la importància de la polivalència en un sector com aquest, fortament vinculat amb altres disciplines.

La Mesa també està elaborant un pla de treball general per a l’any 2018 que i sigui compartit amb tots els agents participants. Després de les diferents sessions de treball es preveu incidir, especialment, en actuacions de difusió, promoció i foment de les vocacions industrials entre la població activa.

Arxivat a: General
Taller sobre energia i aigua. Mesa de la formació pel treball
Taller "Connexió entre població activa, empresa i serveis de formació”. Mesa de la formació pel treball
Taller sobre plàstics. Mesa de la formació pel treball

Arxius adjunts