Buscador per paraules clau
26 octubre 2017

La Mesa de formació pel treball avança en la diagnosi i participació territorial per impulsar i activar millores en la formació professional

La Mesa de la Formació pel Treball del Vallès Occidental ha iniciat la diagnosi i participació territorial per a recollir reptes i propostes de millora de la formació professional a la comarca. Ahir es va celebrar a la seu d’Eurecat (Cerdanyola) la jornada Noves tendències i oportunitats en la formació, amb l’assistència de més de 50 persones provinents de diferents àmbits: empreses, docents i professionals de la formació, agents socials i econòmics, administracions públiques i centres de formació.

La jornada ha servit de tret de sortida a la fase d’obertura i coneixement de la Mesa. Aquest nou instrument té com a finalitat principal concertar i coordinar actuacions compartides que millorin i impulsin la formació pel treball com un a palanca per enfortir la competitivitat econòmica i industrial del territori. Neix a partir de l’impuls del Pacte per la Reindustrialització, configurat per les administracions locals i agents socials i econòmics de la comarca, i s’aposta perquè hi col·laborin i participen el màxim d’agents de l’ecosistema de la formació.

Properament es realitzaran més activitats participatives amb centres, docents i empreses a través de tallers i enquestes, per tal de disposar d’una diagnosi estratègica general i una diagnosi focalitzada en els àmbits de l’energia i aigua, química (transformació de plàstics) i la connexió entre empreses-centres de formació i alumnat.

Tots aquests treballs, juntament amb la resta d’aportacions dels ajuntaments i agents socials de la Mesa i dels diferents acords i documents ja publicats, permetran consensuar una pla d’activitats específic per a l’any vinent.

El passat 18 de setembre ja es va fer la presentació institucional de la Mesa, el qual va presentar, entre d’altres, el document Propostes per millorar la formació per l’ocupació al Vallès Occidental.  El document recull un seguit de millores pel què fa al procés actual de priorització i atorgament de les especialitats formatives, per incentivar i participar d’un canvi estructural del model de gestió de la formació ocupacional, i per a la modificació del procés d’obtenció de certificats de professionalitat, aconseguint flexibilitzar les condicions d’impartició.

El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez va inaugurar ahir la sessió destacant el valor de la formació “en un moment on necessitem de les tres T: tecnologia, talent i tolerància, si volem avançar com a territori”. Gimenez va agrair “la implicació d’administracions, empreses, entitats i sindicats en aquesta estratègia compartida dins el Pacte per la Reindustrialització”.

Per la seva banda, el conseller comarcal del Promoció Econòmica i Ocupació, Joan Carles Paredes va explicar als assistents, durant la clausura de la jornada, la voluntat del Consell Comarcal de ser motor en la definició de la formació professional i va remarcar “la necessitat de treballar conjuntament des dels diferents àmbits per tal d’identificar reptes, oportunitats de millora i per fer atractiva l’oferta existent ”.

La millora de la formació és un objectiu de l’Europa de 2020.  L’estratègia 2020 focalitza que, a part de reduir l’abandonament escolar, cal incrementar la taxa de joves amb estudis superiors i professionals. Catalunya i el conjunt espanyol estem a la cua dels països europeus amb població entre els 20-24 anys que ha assolit, com a mínim, la formació secundària obligatòria. La mitjana europea de la zona euro estava en un 81,4% (2016) metre que a Catalunya estàvem al 73,8%

La fita d’Europa pel 2020 és del 85%. Així mateix, la presència de la formació permanent entre la població catalana entre els 25-64 anys era del 7,4% en 2016 front a la mitjana del 11,1% per la Europa dels 28. La fita d’Europa pel 2020 és del 15%.



 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail