Buscador per paraules clau
24 octubre 2017

El Consell Comarcal, CASSA i Sorea col•laboren en un projecte de prevenció sanitària amb 450 nens i nenes de Senegal

El Consell Comarcal del Vallès Occidental, CASSA i SOREA han signat aquest matí un Conveni de col•laboració per estimular hàbits de conducta i prevenció sanitària entre els nens i nenes de la comunitat rural de Missirah (Senegal). En aquesta comunitat, el Consell Comarcal del Vallès Occidental porta a terme el projecte de cooperació internacional “Avant de manger, je me lave les mains” per tal d’estimular el rentat de mans i la prevenció sanitària intervenint directament sobre dels nens i nenes 450 nens i nenes d’entre 6 i 8 anys, de tres escoles de la comunitat.

Del 5 al 17 de novembre, una delegació formada per 5 treballadors i treballadores del Consell es desplaçarà durant dues setmanes a la zona per tal de poder treballar en el sí de la comunitat de Missirah. El conveni signat té per objecte regular la col·laboració de CASSA i SOREA amb el Consell Comarcal per tal d’aconseguir els recursos necessaris que permetin estimular hàbits de conducta i prevenció sanitària entre els infants de la comunitat rural de Missirah, al Senegal i, d’aquesta manera, poder realitzar el total de la programació prevista pel Consell Comarcal en un marc de jocs i activitats que permeti desenvolupar el projecte de cooperació internacional esmentat “Avant de manger, je me lave les mains”.

A l’acte de signatura hi han assistit Ignasi Giménez Renom, president del Consell Comarcal del Vallès Occidental; Joan Cristià Roca, Director General de CASSA i Francesc Mayné Llobet, Conseller delegat de SOREA. També hi ha participat l’equip del Consell Comarcal del Vallès Occidental que porta a terme el projecte.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, explica que “com a govern del Consell vam assumir aquesta iniciativa que van plantejar els treballadors i treballadores en el marc dels pressupostos participatius. Per això volem fer partícips els treballadors i treballadores i implicar-los directament en la gestió dels recursos de cooperació. De fet, estem iniciant, d’aquesta manera, una nova forma de fer cooperació, amb una intervenció directa i amb un projecte nascut de l’interès del personal de la casa. Treballar amb Senegal té una motivació: la gran quantitat de persones d’aquest país que viuen als Vallesos. Terrassa és la tercera ciutat del país en nombre de persones de comunitat senegalesa. I també estem treballant amb el Vallès Oriental per tal d’abordar aquest projecte conjuntament ja que també acull un ampli nombre de persones d’aquest país”.

Per la seva banda, el Director General de CASSA, Joan Cristià, explica que “una cosa tan simple, fàcil i efectiva com rentar-se les mans pot ajudar a prevenir moltes malalties. Segons les dades d’UNICEF, 1.400 nens i nenes es moren cada dia al  món com a falta d’higiene i d’aigua potable. La diarrea que pateixen molts infants és el primer element que després causa desnutrició i per això creiem important des de CASSA poder intervenir directament amb aquest projecte”.

Des de SOREA, el seu Conseller delegat, Francesc Mayné, explica que “des de SOREA volem involucrar-nos en temes de responsabilitat social i d’ajuda. Fa un any, amb el Consell Comarcal vàrem explicar les accions que posàvem en marxa en contra de l’exclusió social i avui fem un pas més enllà per ajudar a estendre la pràctica del rentat de mans entre els nens i nenes de la comunitat de Senegal”.

Intervenció directe sobre el terreny

L’equip tècnic del projecte ha elaborat l’agenda d’activitats i de jocs que tenen com a objectiu incidir en el missatge que rentar-se les mans en qualsevol moment, però especialment sempre i abans de menjar, pot evitar moltes malalties infeccioses de caràcter digestives i respiratòries, i per tant molts problemes de salut.  Des del Consell s’ha adquirit i enviat a destí el material pedagògic necessari per el desenvolupament dels jocs i les activitats esmentades. Entre aquest material hi ha pintures, elements de papereria i 500 samarretes per a tots els infants, que seran la base d’una de les activitats.

CASSA i SOREA fan possible la distribució de 500 samarretes entre els nens i les nenes i el mateix professorat de les tres escoles de Missirah, el disseny, la creació i impressió d’una mascota i el missatge del projecte.

La iniciativa del projecte de cooperació internacional “Avant de manger, je me lave les mains”, va sorgir dels pressupostos participatius 2017, presentat per un col·lectiu de treballadors i treballadores del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Des de la gerència del Consell es va fer una crida entre els treballadors i treballadores interessats en viatjar al Senegal per tal de portar a terme el projecte directament. Fruit d’aquesta petició, cinc persones van ser les escollides per a intervenir directament sobre el territori, valorant els coneixements de la llengua francesa, el tracte i coneixement dels infants i del territori.

En la presentació del projecte, una de les tècniques del Consell Comarcal que viatjarà a Senegal per a participar-hi activament, Pilar Morral, ha explicat que “hem dissenyat activitats per fer amb els nens i nenes pensades per tal que s’embrutin les mans i després se les netegin. Hem de pensar que per ells, els coberts són les seves mans i és primordial que tinguin hàbits de neteja”. Per la seva banda, una altra de les persones que participa al projecte directament, Anna Múrcia, explica que “des del mes de juny estem treballant amb el projecte, els objectius i la descripció pedagògica del mateix. També estem organitzant els detalls logístics que ens permetin poder fer la feina de les persones del Consell Comarcal que anirem sobre el terreny”.

El Programa d’Actuació Comarcal del Vallès Occidental 2016-2020, preveu en el seu eix 1 “Cohesió Social i Qualitat de Vida” la participació en projectes de co-desenvolupament.

La Regió de Tambacounda (Senegal) té un lligam amb el Vallès Occidental. El 2016, al  Vallès Occidental hi havien censats un total  de 2.084 persones d’origen senegalès, de les quals 1.603 són homes i 481 són dones.  Més del 50%  d’aquesta població es concentra a la ciutat de Terrassa  (1.165 persones censades) i la resta majoritàriament entre les ciutats de Sabadell, Cerdanyola, Ripollet, Rubí i Barberà del Vallès. D’aquest total de persones d’origen senegalès censades als municipis de la comarca, un 65% són originàries de la regió de Tambacounda i també de la comunitat Rural de Missirah. Un flux migratori que es correspon amb l’agregació de persones en els municipis de la comarca atenent vincles familiars i d’amistat.

El Vallès Oriental també té censades milers persones del Senegal. Per això, la voluntat del govern del Consell Comarcal del Vallès Occidental  és treballar la cooperació tècnica i directa conjuntament amb el Vallès Oriental que subscriu, encara amb més població, els criteris de representació que te aquest àmbit territorial del Senegal als Vallesos.

Compromís de CASSA i SOREA

CASSA està present en 5 municipis de la comarca, gestionant serveis relacionats amb el cicle integral de l’aigua amb la màxima qualitat i eficiència i preservant al màxim la seguretat i salut de les persones i l’entorn mediambiental en el qual operen. El compromís social de CASSA pren forma amb l’aplicació del seus valors corporatius en els municipis on hi són presents.

SOREA és una empresa experta en el sector de l’aigua, que gestiona el cicle integral de l’aigua a 8 municipis del Vallès Occidental i, en conjunt, a més de 260 municipis catalans, subministrant aigua a 2,3 milions de persones.

La companyia treballa dia a dia per garantir el millor servei a totes les persones de la manera més propera i sostenible. El compromís social ha estat sempre un dels pilars de la seva activitat. Un compromís que es reflecteix en les accions per a la protecció de l’entorn, en l’aposta per les tecnologies avançades i netes, en la inversió en innovació, en la implicació per estendre i millorar l’accés a l’aigua i, en definitiva, en l’actitud de diàleg i col·laboració amb els diversos grups de relació.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail