Portada > Actualitat > Notícies > La comarca, unida per treballar en la millora i impuls de la formació pel treball

La comarca, unida per treballar en la millora i impuls de la formació pel treball

18/09/2017

Aquest matí s’ha presentat a Rubí la Mesa de la Formació pel Treball del Vallès Occidental, formada pels ajuntaments, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, els sindicats, les patronals, cambres de comerç i universitats, i els diferents consells locals de la formació professional. Aquesta Mesa treballa en la millora i impuls de la formació pel treball (FP) a la comarca, com una mesura del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental. La Mesa aposta per l’agilitat i flexibilitat en l’adaptació de la formació professional als canvis socioeconòmics i reclama millores en la gestió.

Un dels objectius prioritats de la Mesa és anticipar tendències pel què fa a necessitats de formació de les empreses i del territori, dels recursos necessaris, dels interessos i inquietuds del potencial alumnat, dels canvis a la normativa, etc. En aquest sentit, per tal de poder ser més àgils i efectius en el canvis a incorporar en l’oferta formativa s’ha presentat el document Propostes per millorar la formació per l’ocupació al Vallès Occidental.  El document recull un seguit de millores pel què fa al procés actual de priorització i atorgament de les especialitats formatives, per incentivar i participar d’un canvi estructural del model de gestió de la formació ocupacional, i per a la modificació del procés d’obtenció de certificats de professionalitat, aconseguint flexibilitzar les condicions d’impartició.

L’acte celebrat avui l’ha presentat el  tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Rubí, Rafael Güeto, qui ha manifestat la importància de la cooperació, la coordinació, el compromís i la concertació en la planificació i la gestió de la formació pel treball, degut a la seva dimensió comarcal, i el paper clau dels municipis i agents socials a l’hora de donar un bon servei a la ciutadania i a les empreses, que constitueixen el motor de l’ocupació.

Per al seva banda, Joan Carles Paredes, conseller comarcal de Promoció Econòmica i Ocupació, ha explicat la situació i treballs del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental i ha remarcat que “la posada en marxa de la Mesa de la Formació pel Treball del Vallès Occidental és fruït del desplegament d’una de les mesures prioritàries acordades entre tots els agents”.

Posteriorment, els sindicats, agents que lideren aquesta mesura del Pacte per la Reindustrialtizació, a través del secretari general de CCOO a la comarca, Enrique Rodríguez, i de la responsable de formació del Vallès Occidental de la U.G.T., Montserrat González, han exposat la importància de disposar d’un instrument específic de concertació en aquest àmbit, que permeti posar en comú necessitats conjuntes i el pla d’actuacions previstes en aquest últim trimestre de l’any.

Finalment, també s’ha comptat amb les intervencions de CIESC, una de les patronals que integren la Comissió Directora de la Mesa de la Formació, i del  Consell de la Formació Professional de Terrassa, que enguany celebra el quinzè aniversari de la seva constitució. Núria Aymerich, secretària general de CIESC, ha donat importància a l’abordatge que es vol donar a la formació des d’una visió global, situant el treball com eix central, i de la necessitat d’articular mesures ràpides que s’ajustin els canvis constants de la societat actual. D’altra banda, la primera tinent d’alcalde i regidora d’Educació de l’Ajuntament de Terrassa, Rosa María Ribera, ha explicat l’experiència de cooperació que suposa disposar d’un instrument concertació de la formació per a una ciutat, i el valor que el nou instrument comarcal pot aportar per ajudar als reptes conjunts de tots els municipis.

11 octubre:  jornada Formació pel treball: noves tendències i oportunitats

Després d’un treball intern intens amb els ens locals i agents socials en el sí de la Comissió Directora de la Mesa, ara es posa en marxa un fase de participació per tal de recollir l’opinió i propostes dels centres de formació, empreses i alumnes. Aquesta fase permetrà disposar d’una diagnosi estratègica específica, amb propostes concretes d’oportunitats i singularitats, en dues famílies professionals (energia i aigua i transformació de plàstics) i una aspecte d’àmbit transversal com és la vinculació i connexió dels centres formatius, les empreses i els professionals.

La primera activitat d’aquesta fase serà la jornada titulada, Formació pel treball: noves tendències i oportunitats, que tindrà lloc el dia 11 d’octubre durant tot el matí a la seu d’Eurecat a Cerdanyola del Vallès. Serà una acte obert a totes les persones de implicades en la formació pel treball, estudiants, serveis formatius, empreses, agents socials, administracions.

Posteriorment, també es realitzaran tres taules específiques de debat en relació a les temàtiques de la diagnosi estratègica i es realitzaran entrevistes individuals i enquestes a centres formatius, empreses i alumnes.

Tots aquests treballs també serviran per a concretar el Pla d’activitats de la Mesa per a l’any 2018. Aquest, a part de donar continuïtat els treballs iniciats, tindrà com a prioritat recolzar actuacions d’impuls de la formació que desenvolupen els municipis perquè tinguin un impacte en el conjunt de la comarca

Arxivat a: General
Mesa de la Formació pel Treball celebrada avui a Rubí
Representats municipals, sindicals i de les patronals, a la constitució de la Mesa de la Formació

Arxius adjunts