Portada > Actualitat > Notícies > INICI CURS ESCOLAR: El projecte Recooperem aconsegueix lliurar més de 10.000 àpats a famílies vulnerables del Vallès Occidental en dos cursos escolars

INICI CURS ESCOLAR: El projecte Recooperem aconsegueix lliurar més de 10.000 àpats a famílies vulnerables del Vallès Occidental en dos cursos escolars

08/09/2017

El Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental porten a terme el projecte Recooperem, cuina per compartir, d’aprofitament alimentari a les escoles de la comarca. Actualment hi participen 11 escoles de 7 municipis. El projecte Recooperem té dues vessants: la social i la mediambiental. Amb aquest projecte es dóna cobertura a famílies de la comarca que es troben en situació de vulnerabilitat –ja sigui per dependència com per la seva situació econòmica-, ja que poden disposar d’àpats cuinats a les escoles i amb les màximes garanties sanitàries. A més, el Recooperem evita la generació de residus i el malbaratament alimentari.

El projecte Recooperem compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i de la Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). En aquests moments participen al projecte Recooperem els municipis de Castellar del Vallès, amb quatre escoles; Viladecavalls, amb dues escoles; Vacarisses, Rellinars, Matadepera, Sant Llorenç Savall i Ullastrell, amb una escola a cada municipi i Rubí amb cinc escoles.

Aquest dijous s’ha celebrat una jornada de formació a la Fundació Alícia, al Món Sant Benet (Sant Fruitós de Bages) per agrair la tasca i la implicació d’escoles, entitats i empreses per fer possible el projecte. Durant la jornada s’ha participat també en una Màster Class de la Fundació Alícia. Des de l’ASPCAT s’han ofert dues conferències sobre la seguretat alimentària i sobre la Nevera Solidària. La Fundació Alícia, situada a Món Sant Benet des de l’any 2007, forma part de la Fundació Catalunya-La Pedrera. Alícia, Alimentació i ciència, és un centre de recerca en cuina que treballa per millorar l’alimentació de les persones. Entre els seus eixos de treball hi ha la sostenibilitat i l’impuls d’estratègies per reduir i prevenir el malbaratament alimentari.

A la jornada d’avui hi ha assistit també Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Castellar del Vallès; Ricard Torralba, president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i alcalde de Sant Llorenç Savall; Xavier Reinaldos, director adjunt de l’Agència de Residus de Catalunya; Cristina Pérez, subdirectora general de Coordinació de la Salut Pública  i  Carme Chacon, Subdirectora general  de Seguretat Alimentària, de l’ASPCAT; Mireia Solsona, alcaldessa de Matadepera; Marta Roqué, alcaldessa de Rellinars i Olga Serra, 1a tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vacarisses.

Augment d’àpats servits i quilos de residus evitats

Les dades del curs escolar 2016-2017 han confirmat la bona marxa del projecte, amb un augment del 50% d’àpats servits durant el curs passat i amb un augment del 43% dels quilos de matèria orgànica que no han esdevingut residus. En total, en els dos cursos de funcionament del projecte s’han pogut lliurar 10.025 àpats a famílies vulnerables de la comarca. En concret, durant el curs 2016-2017 s’ha arribat a 272 famílies amb dificultats.

Actualment des del Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus  es treballa per incorporar noves escoles i nous municipis al projecte per ampliar així la xarxa de distribució i augmentar la prevenció de generació de residus. En aquests moments s’estan establint les condicions i els paràmetres que han de regir aquestes noves incorporacions i es treballa per tal que es puguin fer efectives els propers mesos. Es treballa amb els municipis de Terrassa, Barberà del Vallès, Badia del Vallès, Sentmenat i Castellbisbal.

 

 

CURS 2015/2016

 

ESCOLES

 ÀPATS

KG

Castellar

4

2.622

1.209

Viladecavalls

2

239

111

Vacarisses

1

78

34

Rellinars

1

721

370

Sant Llorenç Savall

1

329

176

Matadepera

1

44

21

 

11

4.033

1.920

 

 

CURS 2016/2017

 

ESCOLES

 ÀPATS

KG

Castellar

6

3.527

1644

Viladecavalls

2

86

24

Vacarisses

1

139

16

Rellinars

1

838

403

Sant Llorenç Savall

1

254

128

Matadepera

2

186

57

Rubí (aprox.)

5

962

480

 

19

5.992

2.752

 

(Nota: no es disposa de les dades del municipi  d’Ullastrell)

 

Com funciona el Recooperem?

Un cop acabat el servei diari del menjador de l’escola, el menjar disponible apte pel consum es prepara com a àpats complerts en uns tapers facilitats pels ens comarcals. L’aliment cuinat que no ha estat servit, i que s’ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries adequades, es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació)  i es congelen a -18ºC. Tenen una caducitat màxima de 3 mesos si es conserven congelats.

Una entitat social  o el Rebost Solidari recull els àpats i els reparteix entre les famílies que compleixen determinats requisits, com per exemple gent gran depenent o famílies amb pobresa energètica o amb infants a càrrec.

Amb aquests àpats es garanteix que els Rebosts Solidaris i les entitats poden comptar també amb aliments cuinats segurs i de qualitat, que completen l’oferta d’aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes, millorant l’aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari.

Iniciativa social i mediambiental

Recooperemés una iniciativa de caire social i s’inclou dins del programa de població fràgil i inclusió social que porta a terme el Consell Comarcal amb l’objectiu de donar suport a les persones més vulnerables per lluitar contra la pobresa i afavorir l’equitat d’accés a recursos. Alhora, el projecte aconsegueix reduir el nombre d’aliments en bon estat,  aptes pel consum, que actualment acaben a les escombraries ja que no existia cap canal d’aprofitament organitzat.

El Consell Comarcal i el Consorci de Residus han signat un conveni marc al qual s’hi poden adherir, per col·laborar en diferents actuacions: les empreses i/o entitats d’alimentació i/o restauració, amb menjar sobrant que vulguin cedir; els ajuntaments de la comarca que participin en la cerca de famílies beneficiàries del projecte i/o en el magatzem i distribució del menjar i les entitats de voluntariat que participin en la logística del projecte.

La distribució d’aliments es fa amb la col·laboració de les escoles públiques, les empreses de càtering operadores dels serveis de menjador, els ajuntaments vallesans i els rebosts municipals. També hi poden participar els restaurants que es vulguin adherir a la proposta.

Aquesta és una bona iniciativa on la confluència de treball transversal en l’àmbit social i ambiental contribueix a millorar la salut, l’equitat i la sostenibilitat del territori, en la línia del PINSAP- Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública i totalment alineada amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Arxivat a: General
Entitats, empreses i escoles que participen al Reccooperem es van trobar ahir a la Fundació Alícia
Agraïment institucional als participants al Recooperem
Visita de les persoenes participants a les instal·lacions de la Fundació Alícia
Master Class de cuina d'aprofitament

Arxius adjunts