Portada > Actualitat > Notícies > Èxit de participació empresarial a la primera jornada per fer negocis amb l’economia circular

Èxit de participació empresarial a la primera jornada per fer negocis amb l’economia circular

30/03/2017

Ignasi Giménez: “Des de les administracions hem de donar exemple en compra pública responsable, l’aposta per la generació d’energies netes i evidentment per la fiscalitat. Hem de fer un canvi de les normes fiscals i ser capaços d’afavorir les empreses per exemple que apostin per les energies netes o la reparació”. “Valles Circular” és una iniciativa territorial impulsada per la Xarxa d’entitats per a l’impuls de l’economia circular al Vallès Occidental, amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental com a entitat impulsora.

L’Escola Superior de Disseny de Sabadell (ESDi) ha acollit aquest matí la primera Trobada d’Empreses per conèixer les possibilitats que els dóna l’economia circular a l’hora d’iniciar negocis i aprofitar sinergies. S’ha celebrat el primer Market Place d’economia circular, organitzat per la Xarxa Vallès Circular, formada per 29 entitats entre les quals hi ha institucions, universitats, clústers, entitats econòmiques i deu ajuntaments de la comarca. La jornada ha estat un èxit de participació i s’ha arribat a 170 persones participants, entre les quals 90 empreses, la participació activa de més de 20 entitats que juguen un paper actiu en el canvi de model i més de 50 persones en representació d’entitats de la comarca i de fora.

L’organització de l’acte compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la de la Generalitat de Catalunya i està subvencionada pel Servei Públic d´Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local. L’acte de benvinguda i la presentació de la jornada, ha comptat amb la participació del director general de la Fundació per l'ESDi, Antoni Garrell,  el President del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez i el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Ferran Miralles.

Des de Vallès Circular es treballa per fer possible aquesta transició econòmica que té alhora en consideració els aspectes ambientats i socials. L'objectiu final és una economia que impliqui un ús racional dels recursos, però també millores en el benestar de les persones, de justícia social, i de creació d’ocupació. Sabem que el sistema lineal de la nostra economia (extracció, fabricació, utilització i eliminació) ha arribat als seus límits. Es comença a albirar l'esgotament d'una sèrie de recursos naturals i dels combustibles fòssils. Per tant, és inevitable l’evolució cap a una economia circular, cap a un nou model de societat que utilitza i optimitza els estocs i els fluxos de materials, energia i residus i el seu objectiu és l'eficiència de l'ús dels recursos.

En aquest sentit, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha destacat avui que “el Consell Comarcal ha posat en marxa una estratègia comarcal a l’entorn de l’economia circular després de fer una reflexió prèvia que val la pena contextualitzar. El primer element és que hem detectat un creixement del sector de la construcció enfront de la indústria, que és el sector que portem a l’ADN de la comarca i pel qual apostem a través del Pacte per la reindustrialització. El segon element és el creixement de les desigualtats: malauradament estem sortint de la crisi econòmica però ho estem fent més desiguals del que ho érem abans. I el tercer element és l’impacte ambiental: actualment mor més gent per culpa de la contaminació que per culpa dels accidents de trànsit. Tenim un repte ambiental que és el què fem amb els residus, i el conjunt de la societat no és conscient que ho hem d’afrontar amb absoluta immediatesa. L’economia circular té la capacitat de lligar aquestes tres coses: la industria, el benestar de les persones i reduir la petjada medi ambiental que estem deixant”.

El president del Consell també ha afirmat que “no podem continuar en aquest cicle lineal que és absolutament depredador amb els recursos que tenim i hem de ser conscients de que no podem anar malgastant més i més recursos finits que estan limitats en el temps”.  Per això considera que “des de les administracions podem fer tres coses. La primera és que hem de ser exemplars: hem  de donar exemple en compra pública responsable, l’aposta per la generació d’energies nétes i evidentment per la fiscalitat. Hem de fer un canvi de les normes fiscals i ser capaços d’afavorir les empreses per exemple apostin per les energies netes. Mirem amb certa enveja les propostes fiscals que s’estan fent a Suècia on s’estan fent desgravacions en l’IRPF per fer alguns tipus de reparacions. Això també ho hem de tenir en compte per aquest nou sector que s’està generant a l’entorn de la reparació. I finalment hem de fer una aposta per la formació, per l’intercanvi de coneixements i d’experiències, per la col·laboració público-privada que és el que estem fent en aquesta jornada”.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Ferran Miralles, ha explicat avui que la Generalitat ha aprovat l’Estratègia d’impuls a l’economia verda i circular i que “hi ha ajuts per fomentar el reciclatge i l’economia circular. L’any passat es va fer una inversió de 54.000 euros en projectes i hi estem treballant des d’ACCIÓ - l'agència per a la competitivitat de l'empresa- però també des de l’Agència de Residus de Catalunya”.

Per la seva banda, el President de la Comissió de Promoció Econòmica i Ocupació del Consell Comarcal, Joan Carles Paredes, ha destacat que “des del Consell Comarcal s’està treballant entorn a l’economia circular per generar noves formes de fer economia i alhora per promoure l’ocupació”. En aquesta línia, Paredes, ha resumit en tres els objectius de la jornada: “En primer lloc,  la jornada s’ha fet per aprendre i poder ensenyar què és l’economia circular, en segon lloc, pretén conèixer experiències d’empreses que ja estan en el món de l’economia circular i que ja són exemples actius aplicant aquest tipus economia sostenible a l’hora de fabricar i finalment la jornada vol demostrar que ser sostenible en tots els mercats i sectors és possible, és possible que tot el que generi una empresa sigui aprofitable, tant per l’empresa com pel consumidor”.

Vallès Circular

“Valles Circular” és una iniciativa territorial impulsada per la Xarxa d’entitats per a l’impuls de l’economia circular al Vallès Occidental, amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental com a entitat impulsora.

El Pla d’Actuació Comarcal 2016-2020, inclou l’Economia verda i circular entre els programes de desenvolupament econòmic i social. L’economia verda i circular és una prioritat clau de la Unió Europea i de Catalunya que s’ha vist reflectida darrerament en l’ambiciós paquet de noves mesures de la Unió Europea sobre economia circular per impulsar la competitivitat, crear llocs de treball i generar creixement sostenible i també en l’Estratègia d’impuls a l’economia verda i circular aprovada pel Govern de Catalunya.

El juny de 2016 es va constituir el primer embrió per una acció global, la Xarxa d’Economia circular al Vallès Occidental, formada per 29 actors, entre els quals hi ha 11 ajuntaments de la comarca.  La xarxa d’economia circular ha dissenyat un pla d’actuació fins el 2020, del qual ja n’estem veien els primers resultats. S’ha fet un treball compartit per definir el pla d’actuació i de col•laboració a l’entorn de 5 eixos:    Accions de divulgació i sensibilització, Informació i detecció d’oportunitats, Accés a la innovació: ecoinnovació i ecodisseny,    Emprenedoria i ocupació a l’entorn de l’economia circular i Simbiosi industrial.

Primera jornada empresarial

La jornada que s’ha celebrat avui ha permès conèixer les experiències de diferents empreses que ja treballen amb elements d’economia circular, per exemple amb subproductes reciclats o que col·laboren entre elles per evitar generar residus i per aprofitar sinergies. A partir de diferents tallers, organitzats en taules temàtiques interactives, les diferents empreses participants han pogut donar a conèixer els seus productes, compartir experiències i intercanviar coneixements. La jornada ha culminat amb un espai d’entrevistes, prèviament acordades amb expositors, per generar contactes professionals.

Arxivat a: General
L'auditori de l'ESDI de Sabadell s'ha omplert de gom a gom amb la jornada d'economia circular
Els assistents han participat en diferents tallers
La zona del Market Place ha estat punt de trobada entre empreses i entitats
L'intercanvi d'experiències i el contacte empresarial és una de les característiques de la jornada
Diferents empreses han explicat la seva experiència en accions d'economia circular

Arxius adjunts