Buscador per paraules clau
27 març 2017

Rubí s’incorpora al projecte Recooperem amb cinc escoles que garantiran l’aprofitament alimentari

El projecte d’aprofitament alimentari a les escoles Recooperem s’estén per la comarca i s’amplia amb la incorporació de cinc escoles del municipi de Rubí. D’aquesta manera, ja són 8 els municipis adherits al projecte i s’amplia el nombre d’escoles fins a 16. El projecte Recooperem està liderat pel Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental amb el suport i la implicació dels ajuntaments de la comarca, les escoles i les empreses que ofereixen el servei de menjador escolar. El Recooperem que té dues vessants: la social i l’ambiental.

Amb aquest projecte es dóna cobertura a famílies de la comarca que es troben en situació de vulnerabilitat –ja sigui per dependència com per la seva situació econòmica-, ja que poden disposar d’àpats cuinats a les escoles i amb les màximes garanties sanitàries, i s’evita la generació de residus i el malbaratament alimentari.

Aquest matí s’ha presentat el projecte a Rubí en un acte a l’escola Montessori. La presentació ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Rubí, Anna Maria Martínez; el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez; el vicepresident del Consorci per a la Gestió de Residus, Marc Armengol; el gerent de l’empresa del menjador escolar Campos Estela, Martí Garcia; i els representants de les dues entitats socials que col·laboren al projecte a Rubí: Jordi Ibiza, de l’entitat Frater-Nadal i Eduardo Asensio, ASAV. També hi ha estat present l’equip directiu del centre educatiu.

El projecte ha permès durant l’any 2016 repartir 4.331 àpats que han arribat a 273 famílies amb dependència o situació de vulnerabilitat. En l’àmbit ambiental, aquest aprofitament alimentari ha evitat la generació de 1950 quilos de deixalles, majoritàriament aliments que, en un altre moment, s’hagués llençat com a matèria orgànica.

A Rubí, s’incorporen al projecte cinc escoles: Torre de la Llebre, Montessori, 25 de setembre, Mossèn Cinto Verdaguer i Nostra Senyora de Montserrat. En totes elles hi treballa l’empresa Campos Estela oferint el servei de menjador. Aquesta mateixa empresa ja col·labora amb el Recooperem a Castellar del Vallès. Pel que fa a les entitats que faran el repartiment dels àpats a les famílies que ho necessitin són dues: l’ Associació de Solidaritat i Ajuda Veïnal (ASAV) i l’entitat Frater-Nadal.

Tots les persones implicades de les cinc escoles de Rubí i de les entitats participants han rebut formació les darreres setmanes per tal de conèixer el procediment per a poder conservar els aliments en bones condicions i poder-los aprofitar.

A banda de la incorporació de Rubí, des del Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental es treballa per incorporar noves escoles i nous municipis al projecte per ampliar així la xarxa de distribució i augmentar la prevenció de generació de residus. Ara com ara participen al projecte Recooperem els municipis de Castellar del Vallès, amb 4 escoles; Viladecavalls, amb dues escoles; i Vacarisses, Rellinars, Matadepera, Sant Llorenç Savall i Ullastrell, amb una escola a cada municipi. Des d’ara també s’hi afegeix Rubí amb sis escoles.

Com funciona el Recooperem?

Un cop acabat el servei diari del menjador de l’escola, el menjar disponible apte pel consum es prepara com a àpats complerts en uns tapers facilitats pels ens comarcals. L’aliment cuinat que no ha estat servit, i que s’ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries adequades, es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació)  i es congelen a -18ºC. Tenen una caducitat màxima de 3 mesos si es conserven congelats.

Una entitat social  o el Rebost Solidari recull els àpats i els reparteix entre les famílies que compleixen determinats requisits, com per exemple gent gran depenent o famílies amb pobresa energètica o amb infants a càrrec. En el cas de Matadepera la recollida es fa de forma quinzenal i el repartiment és mensual, però a cada municipi s’organitza de la forma que es considera més adequada i eficient.

Amb aquests àpats es garanteix que els Rebost Solidaris i les entitats poden comptar també amb aliments cuinats, que completen l’oferta d’aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes, millorant l’aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari.

Iniciativa social i mediambiental

Recooperem és una iniciativa de caire social i s’inclou dins del programa de població fràgil i inclusió social que porta a terme el Consell Comarcal amb l’objectiu de donar suport a les persones més vulnerables per lluitar contra la pobresa i afavorir l’equitat d’accés a recursos. Alhora, el projecte aconsegueix reduir el nombre d’aliments en bon estat que actualment acaben a les escombraries ja que no existia cap canal d’aprofitament organitzat.

El Consell Comarcal i el Consorci de Residus han signat un conveni marc al qual s’hi poden adherir, per col·laborar en diferents actuacions: les empreses i/o entitats d’alimentació i/o restauració, amb menjar sobrant que vulguin cedir; els ajuntaments de la comarca que participin en la cerca de famílies beneficiàries del projecte i/o en el magatzem i distribució del menjar i les entitats de voluntariat que participin en la logística del projecte.

La distribució d’aliments es fa amb la col·laboració de les escoles públiques, les empreses de càtering operadores dels serveis de menjador, els ajuntaments vallesans i els rebosts municipals. També hi poden participar els restaurants que es vulguin adherir a la proposta.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail