Buscador per paraules clau
08 març 2017

El Vallès Occidental segueix treballant per fer possible l’acollida de persones refugiades

• El Secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, Oriol Amorós, ha presentat a la seu del Consell Comarcal el Programa català de refugi, una iniciativa que neix amb la voluntat de donar resposta a l’autonomia dels refugiats a partir de la col•laboració de la ciutadania, les entitats municipals i els ajuntaments. • Durant la reunió de treball, també s'ha parlar de quin haurà de ser el paper de la ciutadania i les administracions locals en el programa de mentoria que es posarà en funcionament aquest estiu.

Aquesta setmana s’ha portat a terme a la seu del Consell Comarcal una reunió de treball per presentar el Programa català de refugi, una iniciativa impulsada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya que neix amb la voluntat de donar resposta a l’acollida i l’autonomia dels refugiats.

El Secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, Oriol Amorós, ha estat l’encarregat de presentar el Programa català de refugi, juntament amb la col·laboració del Conseller Comarcal de Benestar i Educació, Pol Altayó, i diferents tècnics de l’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal.

El Programa català de refugi és una iniciativa que neix amb la voluntat de fer d’enllaç entre els refugiats, les entitats municipals, els ajuntaments i la ciutadania i s’ha creat amb la convicció que la incorporació laboral, l’habitatge i la socialització de les persones refugiades són els tres factors claus per garantir la inclusió social i la independència personal d’aquestes persones.

Durant la reunió de treball, el Conseller Comarcal de Benestar Social i Educació, Pol Altayó, ha destacat que “tots estem disposats a acollir a aquesta gent que té la necessitat de marxar del seu país. Davant d’això el que ens toca com a ciutadania és oferir-nos i el que ens toca com a administració és racionalitzar, coordinar i organitzar tota aquesta oferta que la ciutadania i els ajuntament posen a disposició d’aquesta acollida. Per tant, aquest pla el que ha de fer és racionalitzar, organitzar i coordinar tots aquests recursos que els ajuntaments estan oferint , que és una mica la feina que des del primer moment hem volgut fer des del Consell Comarcal, la d’organitzar i posar en ordre tots aquest recursos municipals ”.

I ha afegit “ els refugiats fugen del seu país, no per voluntat pròpia, sinó perquè tenen la necessitat imperiosa de fugir d’aquell lloc d’on es senten arrelats. Davant d’aquest drama, com a administració local, no podem actuar d’una manera irresponsable i sense garantir tots els drets d’aquestes persones, per tant, s’ha de treballar a poc a poc i  fer la feina ben feta. La voluntat d’acollir hi és tota, però s’ha de fer bé”.

Durant la reunió de treball també s’ha parlat de quin haurà de ser el paper de la ciutadania  i les administracions locals catalanes en el Programa de mentoria que es posarà en funcionament aquest estiu.

L’aspecte més innovador del Programa és la participació activa que es dóna a les administracions locals catalanes i a la societat civil mitjançant la figura de la mentoria. Aquest programa de mentoria ha de permetre que diferents col·lectius: persones, entitats i administracions públiques, participin activament en l’acollida i la integració de les persones refugiades que visquin a Catalunya.

Mitjançant la mentoria es vol buscar sobretot la complicitat i participació activa de la societat civil. Els ciutadans que ho desitgin es podran apuntar al programa de mentoria que impulsa la Generalitat de Catalunya, per ajudar a les persones refugiades a integrar-se. Ningú millor que les persones per construir vincles entre persones.

En aquests sentit, el Conseller Comarcal de Benestar Social i Educació, Pol Altayó, ha explicat que “la línia bàsica del programa seria la voluntat de buscar mentors, és a dir d’aconseguir mentoria, per tal que la ciutadania s’impliqui en aquesta acollida de refugiats. L’arriba de refugiats no depèn del govern de la Generalitat de Catalunya depèn del govern de l’Estat Espanyol, és aquest qui ha de donar resposta a la demanda d’acollida que està fent la ciutadania i les diferents administracions locals”.

Els interessats en fer de mentors hauran de constituir-se preferiblement en grups de 3 o 5 persones i inscriure’s a nivell individual a: treballiaferssocials.gencat.cat/programarefugi.

Un cop feta la inscripció els interessats hauran d’afrontar una entrevista personal, on els valoraran aspectes com l’empenta, les habilitats relacionals i la disponibilitat horària. Finalment hauran de fer cursos de formació obligatòria durant els mesos de març, abril i maig.

La feina del mentor serà bàsicament comprometre’s, durant aproximadament un any, en ajudar i acompanyar a una persona refugiada o un grup familiar en la recerca de feina, l’aprenentatge de la llengua i la construcció de vincles amb l’entorn social.

En definitiva, el Programa català de refugi pretén construir i enfortir els vincles socials entre les persones que conformen la societat catalana, sigui quin sigui el seu origen, i configurar una societat compromesa amb els drets humans a Catalunya i arreu del món.

 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail