Buscador per paraules clau
17 octubre 2016

El projecte Recooperem incorpora nous municipis per aquest curs escolar i ja ha repartit més de 4.000 àpats a famílies vulnerables

El Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental porten a terme el projecte Recooperem, cuina per compartir, d’aprofitament alimentari a les escoles de la comarca. Actualment hi participen 11 escoles de 7 municipis. El projecte Recooperem té dues vessants: la social i la mediambiental. Amb aquest projecte es dóna cobertura a famílies de la comarca que es troben en situació de vulnerabilitat –ja sigui per dependència com per la seva situació econòmica-, ja que poden disposar d’àpats cuinats a les escoles i amb les màximes garanties sanitàries. A més, el Recooperem evita la generació de residus i el malbaratament alimentari.

Coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de l’Alimentació, que se celebra aquest diumenge 16 d’octubre, els ens comarcals han fet públic l’estat del projecte i les dades definitives del curs passat. El Dia Mundial de l’Alimentació va ser proclamat el 1979 per l’Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació (FAO). El seu objectiu és conscienciar als pobles del món sobre el problema alimentari mundial i enfortir la solidaritat en la lluita conta la fam, la desnutrició i la pobresa. Aquest 2016 el lema és “El clima està canviant. L’alimentació i l’agricultura també”.

Dades del curs 2015-2016

Les dades definitives del curs passat indiquen que es van poder repartir 4.033 àpats a famílies de la comarca i s’ha evitat malbaratar més de 1.900 quilos de menjar.

 

CURS 2015/2016

 

ESCOLES

 ÀPATS

KG

Castellar

4

2.622

1.209

Viladecavalls

2

239

111

Vacarisses

1

78

34

Rellinars

1

721

370

Sant Llorenç Savall

1

329

176

Ullastrell

1

no disponible

No disponible-

Matadepera

1

44

21

 

11

4.033

1.920

 

Actualment des del Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental es treballa per incorporar noves escoles i nous municipis al projecte per ampliar així la xarxa de distribució i augmentar la prevenció de generació de residus. De moment es pot confirmar la propera incorporació d’escoles de municipis com Terrassa i Rubí. En aquests moments s’estan establint les condicions i els paràmetres que han de regir aquestes noves incorporacions i es treballa per tal que es puguin fer efectives els propers mesos. Ara com ara participen al projecte Recooperem els municipis de Castellar del Vallès, amb 4 escoles; Viladecavalls, amb dues escoles; i Vacarisses, Rellinars, Matadepera, Sant Llorenç Savall i Ullastrell, amb una escola a cada municipi.

Com funciona el Recooperem?

Un cop acabat el servei diari del menjador de l’escola, el menjar disponible apte pel consum es prepara com a àpats complerts en uns tapers facilitats pels ens comarcals. L’aliment cuinat que no ha estat servit, i que s’ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries adequades, es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació)  i es congelen a -18ºC. Tenen una caducitat màxima de 3 mesos si es conserven congelats.

Una entitat social  o el Rebost Solidari recull els àpats i els reparteix entre les famílies que compleixen determinats requisits, com per exemple gent gran depenent o famílies amb pobresa energètica o amb infants a càrrec. En el cas de Matadepera la recollida es fa de forma quinzenal i el repartiment és mensual, però a cada municipi s’organitza de la forma que es considera més adequada i eficient.

Amb aquests àpats es garanteix que els Rebost Solidaris i les entitats poden comptar també amb aliments cuinats, que completen l’oferta d’aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes, millorant l’aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari.

Iniciativa social i mediambiental

Recooperem és una iniciativa de caire social i s’inclou dins del programa de població fràgil i inclusió social que porta a terme el Consell Comarcal amb l’objectiu de donar suport a les persones més vulnerables per lluitar contra la pobresa i afavorir l’equitat d’accés a recursos. Alhora, el projecte aconsegueix reduir el nombre d’aliments en bon estat que actualment acaben a les escombraries ja que no existia cap canal d’aprofitament organitzat.

El Consell Comarcal i el Consorci de Residus han signat un conveni marc al qual s’hi poden adherir, per col·laborar en diferents actuacions: les empreses i/o entitats d’alimentació i/o restauració, amb menjar sobrant que vulguin cedir; els ajuntaments de la comarca que participin en la cerca de famílies beneficiàries del projecte i/o en el magatzem i distribució del menjar i les entitats de voluntariat que participin en la logística del projecte.

La distribució d’aliments es fa amb la col·laboració de les escoles públiques, les empreses de càtering operadores dels serveis de menjador, els ajuntaments vallesans i els rebosts municipals. També hi poden participar els restaurants que es vulguin adherir a la proposta.

 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail