Buscador per paraules clau
29 setembre 2016

La comarca ha creat 30.663 llocs de treball des de principis del 2014, el 43% dels destruïts entre el 2008 i 2013

L’Observatori Comarcal del Vallès Occidental ha fet públics el flaix socioeconòmic del segon trimestre i l’informe de contractació del primer semestre de 2016. El primer informe analitza amb caràcter trimestral les característiques i l’evolució del teixit socioeconòmic, i el segon presenta amb periodicitat semestral l’anàlisi detallat de la contractació registrada a la comarca. Segons les dades dels informes, es consolida la tendència positiva en la creació de teixit socioeconòmic, amb poc més de 2.800 nous llocs de treball al segon trimestre del 2016, però també l’alta temporalitat de la contractació, amb el 85,2% dels contractes registrats de caràcter temporal.

Augment trimestral més intens en els serveis relacionats amb l’empresa i el comerç

A 30 de juny de 2016 la comarca va registrar 286.295 assalariats, 60.547 autònoms i 26.355 empreses. Es dóna un lleuger augment respecte el trimestre anterior i una variació anual d’assalariats del 4,8%, lleugerament superior respecte el conjunt de Catalunya, que ho va fer amb un 4,2%. 

Seguint la tendència de trimestres anteriors, creix l’ocupació a nivell absolut i ho fa, sobretot, en els serveis relacionats amb l’empresa (2.423) i en el comerç (1.604). En canvi, cau l’ocupació de forma molt important en els serveis a la ciutadania (-2.558).

Les activitats econòmiques que trimestralment augmenten més en termes de llocs de treball són comerç al detall (915), serveis a edificis i jardineria (690) i comerç a l’engròs (533), mentre que les que més cauen (com és habitual en aquest període) són educació (-2.504) i activitats de serveis socials sense allotjament (-656).

El sector de la construcció continua recuperant, de forma molt ràpida i per sobre de la mitjana comarcal, el teixit socioeconòmic destruït anteriorment. Tot i suposar només el 4,8% dels assalariats de la comarca, la meitat del què suposava abans de la crisi, aporta ja el 12% d’assalariats de la construcció del conjunt de Catalunya, el percentatge més alt de l’última dècada.

La indústria també mostra un comportament positiu constant però ho fa per sota la mitjana comarcal, essent la variació anual de llocs de treball d’un 2,8% respecte el 4,1% general. Si bé la seva aportació al conjunt de Catalunya és manté de forma constant al voltant del 17,1% d’assalariats, el pes del sector a la comarca continua disminuint de forma progressiva, situant-se ja en el 25% del total d’assalariats.

El ritme de contractació continua augmentant però amb un 85% de temporalitat

Segueix la tendència positiva del ritme de contractació. Durant el primer semestre de l’any es registren 148.563 contractes, fet que suposa un increment interanual de l’11,4%.

La contractació temporal suposa el 85,2% de contractes signats, essent un 37,4% d’una durada inferior a 1 mes i un 29,5% de durada indeterminada. S’utilitza per sobre de la mitjana comarcal en els sectors de serveis a la ciutadania, serveis a l’empresa i a la indústria, en les ocupacions elementals i en nivells de formació baix i mig.

En canvi, la contractació indefinida,que suposa només un 15% dels contractes realitzats, té més pes en el sectors del comerç i la construcció, en els empleats d’oficina i directors, i en nivells alts de formació.

 

 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail