Portada > Actualitat > Notícies > Es constitueix la Xarxa d’entitats per impulsar l’economia circular al Vallès Occidental

Es constitueix la Xarxa d’entitats per impulsar l’economia circular al Vallès Occidental

17/06/2016

Un total de 30 entitats configuren la Xarxa d’entitats per impulsar l’economia circular al Vallès Occidental. Es tracta d’una Xarxa multiagents creada per aprofitar les oportunitats que comporta l’economia circular per estimular actuacions d’innovació que aportin beneficis econòmics a les empreses, oportunitats per a la generació de nous negocis i la creació d’ocupació, i una millora per al medi ambient.

La Xarxa es configura com un espai de col·laboració entre administracions, universitats, centres tecnològics, organitzacions empresarials i associacions professionals i les pròpies empreses, un conjunt d’agents interessats en compartir objectius, identificar oportunitats d’intervenció i dissenyar actuacions aprofitant les pròpies potencialitats per utilitzar els recursos a l’abast i/o cercar de nous.

La constitució d’aquesta Xarxa s’emmarca dins del pla d’accions que impulsa el Consell Comarcal per acompanyar i accelerar un canvi de model de producció i de consum, passant del model lineal dominat (extracció, fabricació, utilització i eliminació) a un model circular basat en el principi de “tancar el cicle de vida” dels productes i serveis, que incorpora el concepte d’eficiència en la gestió dels recursos, apostant perquè el valor dels productes, materials i recursos (aigua, energia, matèries primeres...) es mantingui en l’economia durant el major temps possible, reduint al màxim la generació de residus i l’impacte mediambiental.

La xarxa s’ha constituït amb la participació de 35 persones. El president de la Comissió Comarcal de Promoció Econòmica i Ocupació, Joan Carles Paredes, va donar inici a la sessió, emmarcant l’economia circular dins els valors de desenvolupament sostenible que cada vegada més marquen els reptes del creixement econòmic.  En una primera fase de la sessió, representants de la Generalitat de Catalunya van presentar el marc en el que s’impulsa l’economia circular. Des del Departament de Territori i Sostenibilitat es va presentar l’estratègia d’impuls a l’economia verda i circular com a factor de reactivació del teixit productiu i des del Departament de Coneixement i Empresa van posar l’èmfasi en el potencial de l’aplicació de l’economia circular per a la millora de la competitivitat empresarial així com els instruments de suport per recolzar la implementació de canvis a les empreses.

Al Vallès Occidental hi ha un conjunt d’iniciatives i una massa crítica suficient en termes d’agents, recursos i empreses per desenvolupar una iniciativa territorial que impulsi la transició cap a un nou model productiu. I en aquest context, en una segona fase de la sessió, els membres de la xarxa van treballar conjuntament per identificar idees i propostes en els diferents eixos definits per avançar en el procés: divulgació i sensibilització, detecció d’oportunitats, accés a la innovació, emprenedoria/ocupació i simbiosi industrial. Els resultats d’aquest treball marcaran les principals línies d’actuació de la xarxa per als propers mesos.

Finalment, la sessió es va tancar amb una presentació dels ajuts convocats per l’Agència Catalana de Residus per a empreses i associacions empresarials, per a projectes de foment de l’economia circular i/o projectes de prevenció, preparació per a la reutilització i reciclatge de residus. El termini per a la presentació de sol·licituds finalitza el dia 23 de juliol.

Arxivat a: General
Xarxa d'entitats per impulsar l'economia circular