Portada > Actualitat > Notícies > El Vallès Occidental es coordina per poder fer l’acollida de refugiats amb garanties

El Vallès Occidental es coordina per poder fer l’acollida de refugiats amb garanties

11/05/2016

Els ajuntaments del Vallès Occidental estan treballant, a través del Consell d’alcaldes i alcaldesses a través del Consell Comarcal, per coordinar l’actuació en l’atenció a les persones refugiades.

Aquesta tasca s’ha fet a través d’una Comissió Tècnica, creada per encàrrec d’aquest Consell d’Alcaldes i alcaldesses. Avui, el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, ha assistit al Consell per tal d’explicar les actuacions previstes en matèria de refugiats i ha destacat la feina feta per la comarca.

En aquest sentit, la Comissió Tècnica, formada per representants del govern local (Sabadell, Sant Cugat i Terrassa), entitats (Càritas, Creu Roja i CCAR) i universitats (UAB),

ha portat a terme diferents actuacions per assegurar la màxima coordinació entre tots els municipis que estan disposats a fer aquesta acollida i entre tots els actors i agents que puguin tenir un paper destacat en l’atenció a les persones nouvingudes. El Consell Comarcal ha actual com a plataforma necessària en aquesta coordinació tant imprescindible entre el món municipal, el govern català i altres administracions competents en l’acollida de persones refugiades.

S’ha volgut aportar el coneixement del territori i de les entitats que el conformen en aquesta acollida a les persones refugiades i també s’ha manifestat el desacord amb el govern espanyol en qüestions com els terminis i recursos d’acollida i hem estat al costat de les entitats municipalistes i el Fons Català de Cooperació, per fer front a la situació.

En un primer moment l’actuació comarcal s’ha focalitzat en la coordinació dels municipis, realitzant diferents reunions i trobades informatives. I també s’ha centrat en la col·laboració amb les entitats que treballen sobre el terreny a indrets com els camps d’Idomeni, fent la primera acollida i moltes vegades permeten la supervivència dels desplaçats. Destaca l’aportació feta al mes d’octubre al Fons Català de Cooperació, de 13.400 euros, per a fer aquesta primera acollida.

Les accions desenvolupades des del Consell Comarcal en el projecte “Amb les persones refugiades. El Vallès, comarca acollidora” són:

  • Coordinació amb el Govern català a través del Comitè per a l’acollida de les persones refugiades: amb l’assistència a les reunions convocades i amb l’aportació econòmica al Fons Català.
  • Realització de l’inventari dels recursos existents i estem a l’espera de la campanya de sensibilització de la Generalitat de Catalunya.
  • Actualització del Pla d’Acollida comarcal per a persones nouvingudes, i s’ha post en marxa el Servei de Primera acollida en municipis de menys de 20.000 habitants.
  • S’ha ampliat el catàleg de llengües, cerca de traductors/-es i incorporació de nous perfils al Servei de Traducció i Interpretació per a persones nouvingudes procedents dels països amb sol·licitants d'asil: àrab oriental (Síria), Farsi (Iran), Paixtu (Pakistan), Ucraïnès, etc.
  • S’ha respòs a la demanda d’informació dels municipis i s’ha creat un espai al web del Consell Comarcal, al qual es pot accedir des de la pàgina principal a través d’un banner.
  • S’ha habilitat un correu electrònic amb enllaç des de l'apartat web del ccvoc, on la ciutadania pot oferir la seva col·laboració en allotjaments, acompanyaments, formació català, etc. Aquesta informació es creuarà amb la fitxa d'inventari de recursos per enviar a través del portal de tràmits de la Generalitat. El correu és (Necessites javascript per veure aquest correu-e)
  • I també es treballa en la sensibilització a la població de la comarca sobre la realitat de les persones refugiades. En aquest sentit S’incorporarà a la Guia d’Activitats Educatives 2016-17 un taller per als centres educatius impartit per una entitat del sector.
Arxivat a: General, Immigració
La crisi de les persones refugiades