Portada > Actualitat > COVID-19 > XARXA DE FABRICACIÓ DE MATERIAL SANITARI

XARXA DE FABRICACIÓ DE MATERIAL SANITARI

.
.

Iniciatives locals per a la fabricació de material sanitari

Des de l’inici de la situació d’emergència sanitària causada per la COVID19, els diferents centres i espais de fabricació que participen activament en la xarxa d’espais de fabricació de la comarca, han estat produint més 18.000 peces de protecció per proveir de material als col·lectius més vulnerables. Per fer-ho han rebut el suport dels ens locals i d’empreses facilitant recursos  per a la fabricació, la coordinació de demandes, la distribució i l’entrega del material. Amb l’objectiu de continuar treballant  de forma col.laborativa recentment,  la xarxa s’ha compromès a seguir elaborant material de protecció de forma solidària per a les activitats essencials i sanitàries.

Fab Lab Sant Cugat

Espai de fabricació digital ubicat al campus d’ESADE de Sant Cugat del Vallès, que actualment ha centrat tota la seva activitat per produir material sanitari. Han rebut la col.laboració de centres educatius del municipi, que els hi han cedit impressores que els ha permès augmentar la producció de material fabricat amb tecnologia 3D. Formen part de la plataforma coronavirusmakers, i principalment fabriquen viseres de protecció, protectors d’orelles, ulleres i actualment estaven experimentant amb màscares en 3D. Reben un gran suport per part de l’ajuntament, proveint de matèries primeres, facilitant la distribució, i fent una crida a empreses i voluntaris per generar sinergies.

Fab Lab Terrassa

Espai de fabricació digital ubicat al campus de l’UPC de Terrassa, que ha reorientat la seva activitat per produir material sanitari. Formen part de l’associació 3D Printer de Terrassa, formada per diferents voluntaris i l’espai Eclyps3, que fabriquen material d’ús sanitari de forma coordinada, per ajustar les demandes i proveir del material sanitari a les necessitats locals principalment. Estan especialitzats en viseres de protecció i protectors per les orelles, i obtenen les matèries primeres a partir de la col.laboració i aportació de diferents agents.

Eclyps3

Espai en procés de construcció, format per makers que actualment produeixen material sanitari dintre de l’associació 3D Printer de Terrassa. Estan especialitzats en la producció de viseres de protecció, i fabriquen gràcies a l’aportació de material per part de diferents agents. La distribució del material s’entrega principalment aquells sector més vulnerables a nivell local. 

Lab Castellar

Espai de fabricació digital de Castellar del Vallès, que formen part de la plataforma coronavirusmaker i que han situat al municipi un node de distribució. A partir de les demandes de material sanitari, organitzen i distribueixen al territori. Aquest espai està especialitzat en la producció de viseres de protecció, i compta amb el suport de l’ajuntament per impulsar sinèrgies entre diferents agents del municipi, empreses, centres educatius i ciutadania per promoure la col.laboració en la producció del material sanitari.

Nodus Tech Space

Nodus Tech Space a Barberà del Vallès, és una unitat de transferència tecnològica per apropar la Realitat Augmentada i Virtual a les empreses. Actualment i arrel de la situació d’emergència sanitària van dinamitzar a les empreses del municipi per impulsar la seva col.laboració amb iniciatives del territori,  fer donacions de material o per produir material sanitari amb tecnologia 3D. 

Ripolab Hacklab

Projecte social creat per una comunitat oberta, amb l’objectiu de divulgar la cultura maker i la innovació tecnològica a Ripollet. Actualment hi col.laboren en un grup de més de 15 persones voluntàries, en la fabricació principalment de viseres de protecció, protectors d’orelles i més recentment en unes ulleres nasals per la plataforma del Col.legi de Metges.

Sant Quirze té vida

Associació sense ànim de lucre de caire social del municipi de Sant Quirze del Vallès, on hi col.laboren diferents voluntaris, que han centrat els seus esforços en produir viseres de protecció. Fabriquen i distribueixen a nivell local principalment, i reben el suport per part de donacions de diferents agents del municipi que garanteix la continuïtat del projecte.

UAB Open Labs

Espai de fabricació ubicat al campus UAB, que ha reorientat la seva activitat per produir components per equips mèdics. Formen part de la plataforma del Col·legi de Metges a través de l'I3PT del Parc Taulí. Recentment, estan diversificant la seva activitat per produir també viseres de protecció i ulleres. Reben el suport de la universitat i de diferents voluntaris per garantir la producció del material sanitari, que sobretot s’adreça a centres hospitalaris i actualment donaran resposta a demandes més locals.

Makers del Vallès contra la COVID-19

Campanya de micromecentage liderada pels laboratoris d'innovació oberta de la Universitat, els UAB Open Labs i en col·laboració amb els diferents espais de producció de la comarca que participen activament a la Xarxa d'Espais de Fabricació Digital del Vallès Occidental (@fablabterrassa, Eclyps3, @FabLabStQ, @UABOpenLabs, @RipoLab Hacklab, Lab Castellar)  per crear un fons solidari i poder actuar de manera ràpida i independent davant una crisi com la que ha generat la COVID-19. Els recursos necessaris per dur-lo a terme, 3.000 €, es destinaran a l’adquisició de material consumible com a les bobines de plàstic necessàries per a la fabricació de les peces Si s'aconsegueix cobrir les necessitats de material de protecció personal, els fons obtinguts s'utilitzaran per a projectes oberts i solidaris a la comarca.