Portada > Actualitat > COVID-19 > GESTIÓ EMOCIONAL I PROCESSOS DE DOL

GESTIÓ EMOCIONAL I PROCESSOS DE DOL

.
.

SERVEI D'INFORMACIÓ I ACOMPANYAMENT EMOCIONAL A LA CIUTADANIA DEL VALLÈS OCCIDENTAL

La ciutadania del Vallès Occidental pot adreçar-se al nou servei comarcal d’informació i acompanyament emocional per resoldre dubtes, plantejar qüestions i aconseguir un acompanyament emocional en aquest moment de crisi sanitària. El nou servei també fa seguiment de les persones més vulnerables de la comarca, de la mà dels ajuntaments vallesans. La ciutadania hi pot accedir mitjançant el telèfon gratuït 900 29 35 34.

.
.

El Consell Comarcal engega Grups d’Ajuda Mútua per a les persones que estan vivint situacions de dol sense comiat a causa de la Covid-19

Des del Servei d’Informació i suport emocional a la ciutadania engegat pel Consell Comarcal i l’equip de professionals de Serveis Socials s’ha detectat una necessitat especial d’atenció al dol per a moltes persones que estan patint pèrdues de familiars i amistats per la Covid-19. És per aquest motiu que l’ens comarcal ha posat en marxa els Grups d’Ajuda Mútua (GAM) al Dol sense comiat amb la finalitat compartir l’experiència vital  -el dol sense comiat- i millorar l’estat emocional de qui el pateix, compartint, donant i rebent suport del propi grup i socialitzant les experiències des d’una perspectiva de salut comunitària. El servei és gratuït  i per poder participar-hi es pot demanar a la línia gratuïta 900 29 35 34 o bé escriure un correu electrònic a l’adreça (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Els GAM estan dirigits a qualsevol persona o grup familiar resident a la comarca que pateixi una situació de dol davant la pèrdua de persones properes sense haver tingut la possibilitat d’un comiat i que necessiti expressar les seves emocions i cercar estratègies per superar la pèrdua. El Consell Comarcal ha format un equip de professionals de l’àmbit social per tal que puguin fer de dinamitzadors/es d’aquests grups  que amb mitjans telemàtics acompanyaran en les estratègies de gestió del grup.

 

Grup de suport al dol de Sabadell
 
L’Associació Grup de Dol de Sabadell és una entiat sense ànim de lucre formada per persones que han experimentat almenys una pèrdua important al llarg de la seva vida i que col·laboren com a voluntàries. Estan fent suport davant les pèrdues provocades per la Covid-19.
 
 

Aplicació del Departament de Salut per donar suport emocional

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha desenvolupat GestioEmocional.Cat, una aplicació per donar-te suport durant aquest període de confinament. Es tracta d'una aplicació web accessible tant des de l'ordinador com des del mòbil o tauleta. L'aplicació avalua el teu estat emocional i et proporciona eines i consells per reduir el malestar. En cas que fos necessari, se't facilitarà l'atenció amb un professional.

Consells per a pares de nens i adolescents sobre com afrontar el dol per COVID-19. Elaborat per la Corporació Sanitària Parc Taulí

Des del Servei de Salut Mental Infants i Joves de la Corporació Sanitària Parc Taulí, l'equip de psicologia hem elaborat unes fitxes amb consells per als pares per poder donar resposta a les situacions de dol, en funció de les diferents edats dels seus fills.

Podeu consultar les diferents fitxes en aquest enllaç.

Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya. Servei de suport psicològic gratuït:

La Diputació de Barcelona posa en marxa un Servei telefònic d’Atenció psicològica adreçat al personal municipal

Aquest servei es prestarà via telefònica (93 472 50 50) i s’ha articulat a través del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. S’adreça a tots els treballadors municipals que estan en contacte directe amb la ciutadania i que, en aquets  moments, es veuen sobrepassats a nivell emocional donada la novetat, gravetat i intensitat de la situació. La finalitat és escoltar, acompanyar i reduir l’estrès provocats per aquesta emergència i la decretació de l’estat d’alarma.

 

Programa Preguntes Freqüents (TV3) "Què podem fer per no angoixar-nos durant el confinament".

Des del programa Preguntes Freqüents de TV3 faciliten una sèrie de consells que dona la psicòloga Begoña Odriozola per passar millor el confinament i no caure en l'angoixa (Enllaç).

El dol en temps de coronavirus

Document de la Funerària de Terrassa. El servei d’atenció en el dol de Funerària de Terrassa s’ofereix, des de fa més de vint anys, a totes aquelles persones que necessiten un ajut per superar la mort d’un ésser estimat. En aquests moments,  continua acompanyant les famílies i professionals en aquesta situació d’excepcionalitat, en la qual el coronavirus està marcant una nova manera de viure la pèrdua. Per tal de completar aquest suport, des de la Funerària de Terrassa comparteixen en aquest document, la seva experiència de treball, per posar a la disposició de tothom unes orientacions que  puguin ser d’utilitat. També es pot contactar amb la Funerària de Terrassa i sol·licitar l’orientació del servei, tant si sou família directa d’una persona que ha mort a causa de la COVID-19 com si teniu interès a ajudar algú que es troba en aquesta situació.

Despedida sin ti (COVID-19)

Com fer front al dol quan no hi ha la possibilitat d’acomiadar-se de la persona estimada ni tampoc dur a terme un enterrament en unes condicions òptimes. (Enllaç al vídeo)

Informació de l’Àrea d’Afers Religiosos de la Generalitat referent a:

Vetlles, cerimònies, sepelis: Si la persona ha mort per la COVID-19, se suspenen totes les activitats d’aquest tipus tant en instal•lacions públiques com privades. No es podrà celebrar cap activitat relacionada fins que no passi la quarantena de totes les persones que van tenir contacte amb la persona finada en els darrers 14 dies. En altres casos: no estan prohibides però cal seguir recomanacions del web.

Enterraments i incineracions: Sigui quina sigui la causa de la mort, es pot fer enterrament o incineració, en les condicions habituals. Els serveis funeraris tenen indicacions precises de les precaucions addicionals que cal prendre. Les cendres poden ser objecte de manipulació sense que suposin cap risc.

El trasllat internacional d’un fèretre en cas de COVID-19 es pot fer de igual que la resta de causes, seguint el que estableix la legislació vigent. No hi ha més restricció que la que pugui sorgir del tancament de fronteres o de les dificultats de transport.

Recomanacions de l'Ajuntament de Montcada per al confinament en família

L’Ajuntament de Montcada ha elaborat una sèrie de recomanacions per conviure en familia durant el confinament, per les famílies!! (Enllaç)

Caixa de recursos per a professionals de la salut – Fundació Galatea

Des de la Fundació Galatea creiem que pot ser útil disposar d’un espai en que els professionals puguem compartir recursos que ens ajudin a gestionar millor l’estrès, a disminuir l’angoixa i l’ansietat. En definitiva, estratègies que ens permetin dur a terme la nostra feina de manera més saludable. (Enllaç)

Proyecto Aplauso

Suport psicològic Solidari i Gratuït a tots els afectats pel COVID-19. (Enllaç)